Dags att lia ängarna, det gör vi lördagen den 3/8 klockan 10:00. Klicka på länken för mer info.
När: 27 juli kl 14:00
Var: Föreningshuset
Kom och laga en säsongsanpassad meny med sju olika rätter på råvaror från våra egna trädgårdar. Efter matlagningen njuter vi av den goda maten i gott sällskap.
Kom ihåg att ta med
- Egen dryck
- Tallrik
- Bestick
- Glas
- Återkommer med lista på grönsaker och örter.
Anmäl dig genom att skriva upp dig på blocket i föreningshuset eller under inlägget på Facebook.
Max 10 personer, först till kvarn gäller.
OBS! Anmälan är bindande. Swisha 50:- till Karoline Nordefors, 0706760031 senast 25/7.
Välkomna till en smakrik och inspirerande eftermiddag.
Hälsningar
Karoline Nordefors
Årsstämma för Solängens Koloniförening äger rum den 23 mars 2024 klockan 14:00 i Hyresgästföreningens lokal på Barrstigen 10 i Södertälje. Kallelse samt årsbokslut har skickats ut till medlemmarna.
Årsstämma för Solängens Koloniförening äger rum den 23 mars 2024 klockan 14:00 i Hyresgästföreningens lokal på Barrstigen 10 i Södertälje. Kallelse samt årsbokslut har skickats ut till medlemmarna.
Som start på året ordnar Södertälje Odling en föreläsning med Johannes Wätterbäck, även känd som Farbror Grön. Föreläsningen handlar omvinterodlingoch ni får lära er alla trix för att lyckas. Kom och invig odlingsåret tillsammans med många andra odlingsentusiaster!
Innan föreläsningen finns det också möjlighet att delta i en dialog om Grön inkluderande stadsutveckling i Södertälje. Det vore väldigt kul om många deltog även där.
Arrangemanget sker under Science week och all övrig information finns samlad på deras hemsida.https://scienceweek
Kom och prova på att binda kransar. Vi träffas torsdagen den 16/11 på Barrstigen 10 i Södertälje. Mer info på inbjudan.
Vid synen vecka 26 förväntar vi oss välskötta tomter, klippta och framkomliga tittgångar. Häckar ska vara max 140 cm mot vägen och max 200 cm mot tittgång. Det ska vara rensat utanför tomten mot vägen, halva vägen var. Diken ska vara rensade.
Extra plus för medlemmar som har pollinerabon (typ insektshotell), fågelholkar och egen kompost. Sist men inte minst, alla ska ha egen vattentunna för regnvatten.
Hälsningar Styelsen
Söndag den 6/8 kl 10 är det Lieslåtter på Solängens ängar. Alla är välkomna att prova. Man kan också ta med sig picknick och filt och titta på!
Lördagen den 19 augusti firar vi Solängen 25 år. Det blir olika aktiviteter under dagen som avslutas med en jubileumsfest på kvällen. Läs mer om de olika aktiviteterna i dokumenten nedan. Notera att sista dag för anmälan är den 6 augusti, säkra din plats genom att swisha 100 kronor.
Vi hälsar följande nya kolonister välkomna
Lott 32 Göran Boström
Lott 40 Maria Kuylenstierna
Lott 47 Hanna Hanna
Vi firar Midsommar på Solängen med olika aktiviteter. Läs mer i dokumentet
Måndagen den 30 april sjunger vi in våren och firar Valborg på Solängen. Brasan tänds 18:30. Därefter blir det korvgrillning vid föreningshuset för föreningens medlemmar.
Valberedning
Årsmötet väljer valberedning men de föreslår inte sig själva. Valberedningen har en central roll i en ideell förening och dess främsta uppgift är att ge förslag på nya ledamöter och revisor. Årsmötet väljer sedan ledamöterna. Valberedningen ska bestå av minst 2 ledamöter. Som ledamot i valberedningen är det bra att känna medlemmarna och veta lite om dem.
Föreslå någon medlem eller dig själv till valberedningen.
Vi behöver ett ombud till Östra Regionen
Som ombud för föreningen i Östra regionen deltar man på cirka 4 möten per år. Frågor som tas upp på dessa möten är t ex gemensamma utbildningar, föreläsningar, studiebesök och praktiska kurser. Förra året var det bland annat, styrelsutbildningar, föreläsningar om odlande och studiebesök på Bergianska. Det var även praktiska kurser i mjölksyrning och fiberflätning.
Välkommen på årsmötet den 25/2 kl 14. Kallelsen och årsmöteshandlingar skickas ut via e-post under eftermiddagen den 11/2. Om du inte fått den innan kl 17 -kontakta styrelsen.
Kallelsen sätts också upp på anslagstavlan, finns här på hemsidan samt postas per brev till dem som inte har lämnat en e-postadress till föreningen. Några exemplar av årsmöteshandlingar läggs in i föreningshuset under veckan. Medlemmar som önskar utskrivet exemplar och inte hittar några i föreningshuset-kontakta Bengt Perman.
2023 är ett jubileumsår för Solängen. Föreningen firar 25 år! Det kommer att ske den 19/8 med en fest. Vi kommer bland annat att utlysa en jubileumstävling då vi utser den högsta Solrosen och den tyngsta Pumpan den dagen. Bra att veta innan man köper årets fröer!
Föreningen kommer också att ha ett jubileumslotteri. Om man vill vara med betalar man 150 kronor till föreningens konto. Priset är 2023-års årsavgift d v s 4000 kronor. Lottdragningen för jubileumslotteriet sker på årsmötet så inbetalningen för lotten behöver vara föreningen tillhanda innan årsmötet. På årsmötet kommer också biljetterna till Skansen lottas ut till dem som är närvarande.
Under året kommer både Södertälje kommun och Östra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet att erbjuda flera tillfällen till lärande genom föreläsningar och kurser. Föreningen informerar om det på hemsidan och på anslagstavlan. Missa inte det!
Varmt välkommen på årsmötet önskar Styrelsen.
Kallelse/Dagordning Årsmöte 2023
Augusti gick fort! Jag tycker det blev en lyckad kräftskiva och bra arbetsveckor för vårt arbetslag. Solängens koncept med arbetslag är väldigt bra. Alla blir engagerade i föreningen och skulle man någon gång inte kunna delta alls kan man alltid betala. När jag berättar om arbetslagen för andra föreningar så är de imponerade
Jag har gått kurs i fiberflätning, som Östra regionen anordnade, i helgen. Nu kan jag ta hand om alla smala blad av Iris, Daglilja, Rabarber m m och fläta snöre av. Jag vill gärna lära mig något nytt varje år och det här var väldigt roligt!
Ser också fram emot att vi får möjlighet att lära oss mer om kompostering den 1/10 kl 14 då Lie-Johan kommer till oss på Solängen och leder en temadag om detta.Save the date!
Jag är så glad över hur mycket som hänt under säsongen här på Solängen! Vi har fått servicehuset målat. Tack alla som bidrog till det!! Ängen är slagen och flera har lärt sig hantera lie.
Flera andra förbättringar har också genomförts eller är planerade att genomföras. Framöver ska vi plantera vår Klematis-samling. Nora plantskola har hittat 12 olika Klematissorter av Magnus Johnson som vi kan plantera på allmänningen.
Vad vill ni lära er framöver? Vad vill ni göra på Solängen? Meddela mig så tar jag med det till Östra regionen och förbundet!
Må så gott alla!
Hälsningar Anneli
Så har jag och Mange flyttat in till lägenheten i stan. Det är alltid lika skönt att göra när hösten är här. Det är härligt att åka hem med fulla korgar med årets skörd. Jag som oroade mig så mycket över hur skörden skulle bli utan att gödsla med kogödsel. Det har gått mycket bättre än vad jag kunde tänka. Rekordskörd!
Hönsen har slut på sommarlov och har åkt hem till Sunne igen. Att ha sommarhöns är nog det trevligaste vi gjort! Längtar redan till nästa vår då vi förhoppningsvis får tillbaka dem.
Jag och Bengt Perman har träffat två nya kolonister. På lott 47 tar Hanna och Dalita över och på lott 32 tar Ann-Sofie och Göran över. Det är roligt att få välkomna nya till föreningen!
Jag uppskattade mycket föreläsningen med Johan Pettersson, fantastiskt att få lyssna och ta del av kunskap och erfarenhet. En annan givande föreläsning är Åke Truedssons webbinarie om vitlöksodling. Har ni inte redan lyssnat på den: gå in på koloniförbundets hemsida, det ligger kvar under månaden!
Miljö- och studiegruppen har träffats och lagt upp en planering för nästa år. Om vi får till allt så har vi mycket roligt framför oss! Om vi lyckas komma i väg på en bussresa: vart ska vi då åka, tycker ni? Kom med förslag!
I dag träffades Jubileumsgruppen också och drog upp planerna för nästa års jubileumsfest.Den kommer också bli bra!!
Vi stänger av vattnet den 16/10 vid 12-13 tiden. Sen är det höst på riktigt! Glöm inte att meddela styrelsen om ni byter adress, e-post eller telefonnummer så att vi kan skicka handlingar rätt.
Önskar alla fina medlemmar en härlig höst! Nästa ordförande har ordet skriver jag efter årsmötet som är planerat att vara den 25/2-2023 kl 13.
Så har ännu en sommarmånad gått mot sitt slut. På Solängen frodas grönsaker, buskar och bär. Vi har nog aldrig haft så mycket vinbär och hallon som i år!! Vi, jag och Mange plockar och plockar, bjuder hem vänner för att plocka, men det räcker nog till fåglarna också för det är fortfarande fullt på buskarna.
Jag var mycket glad åt att medlemsmötet gick så bra och att alla som deltog kom med så bra och konstruktiva förslag! Att många är delaktiga betyder mycket för mig. Jag har längtat länge på att få bidra till föreningens bästa och få hjälpa till. När jag märker att medlemmarna är delaktiga och kommer med förslag så förstår jag att det är fler som också vill. Jag tänker att om vi lyckas genomföra alla fina förslag så kommer Solängen sticka ut, ännu mer, bland koloniföreningarna!
Ofta kommer samma frågor upp på våra möten. Bilkörning på vägen ner och i området, ordningen på komposten, hur arbetslagen fungerar… Jag har pratat med några som flera medlemmar klagat på kör för fort. Jag kan bara hoppas att man tänker på hastigheten framöver. Hoppas också att alla tar upp direkt med berörda bilförare, när man upplever att någon kör för fort, så vi inte behöver använda mötestid till samma frågor hela tiden.
Jag har också jobbat med att misskött lott ska skötas bättre och helst säljas snarast. Om man tänker sälja så finns det viktig information från förbundet uppsatt på anslagstavlan och på hemsidan (under rubriken köp och sälj) gällande skattereglerna vid försäljning. På anslagstavlan i föreningshuset och hemsidan, (under rubriken bra att veta) finns också detaljplanerna byggloven. Minnesanteckning från mötet finns på samma ställen.
Nu ser jag fram emot att mitt arbetslag har våra fyra veckors arbete, skörde- och loppmarknaden och surströmming/kräftskivan! Augusti blir en rolig månad! Vi ses!
Hälsningar Anneli
Copyright © All Rights Reserved.