Recept

Recept

Lavendelskorpor


– 1 dl mandel

– 1¾ dl strösocker

– 2 msk torkade eller färska lavendelblommor

– 125 g smör, mjukt

– 2 ägg

– 5 dl vetemjöl

– 1½ tsk bakpulver

  1. Ugn, 200°, 175°
  2. Hacka mandeln grovt. Använd en mortel och stöt hälften av sockret med lavendelblommorna.
  3. Vispa smör, lavendelsocker och resten av sockret poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt.
  4. Blanda mandel, mjöl och bakpulver. Tillsätt det och arbeta ihop till en deg.
  5. Dela degen i tre delar och rulla dem till längder, ca 40 cm långa. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem gyllenbruna i mitten av ugnen i 200°, 10–15 min.
  6. Sänk ugnsvärmen till 175°. Skär längderna medan de är varma i 2 cm breda bitar. Lägg skorporna på en plåt, gärna med snittytan upp. Torka skorporna i ugnen ca 10 min, vänd dem då och då. Ta ut plåten och låt skorporna svalna.


Snålröra på grönsaker

Två mellanstora squashNågratomaterSjulökar, spelar ingen roll vilken färgKlyftor av tvåhela vitlökarOlivoljaVinägerHonungSalt

Gör så här:Sätt ugnen på 125-150 grader.Klä en plåt med djupa kanter med bakplåtspapper så att det når upp längs kanterna.Klyfta tomater och lök och lägg iplåten tillsammans med skalade vitlöksklyftor.Skala squash, skär i mindre bitar och lägg på plåten.Ringla över några matskedar olivolja och honung.Skvätt över lite vinäger. SaltaBaka grönsakerna mitt i ugnen i cirka 2,5 timme. Rör om någon gång då och då.

Ju fler tomater som används desto mer tomatsmak blir det på röran. Det går lika bra att använda mogna som halvmogna. Röran är god att använda i pastasås, lasagne, köttfärssås, grytor, soppor eller som smörgåspålägg. Genom att dryga ut tomaterna med nästan 2/3 squash kan man göra mycket röra utan att använda så mycket av den värdefulla tomatskörden. Röran blir också mycket god om paprika, chili eller aubergine bakas med övriga grönsaker. Skörden styr vad som finns i.