Lavendelskorpor
– 1 dl mandel
– 1¾ dl strösocker
– 2 msk torkade eller färska lavendelblommor
– 125 g smör, mjukt
– 2 ägg
– 5 dl vetemjöl
– 1½ tsk bakpulver
Snålröra på grönsaker
Två mellanstora squashNågratomaterSjulökar, spelar ingen roll vilken färgKlyftor av tvåhela vitlökarOlivoljaVinägerHonungSalt
Gör så här:Sätt ugnen på 125-150 grader.Klä en plåt med djupa kanter med bakplåtspapper så att det når upp längs kanterna.Klyfta tomater och lök och lägg iplåten tillsammans med skalade vitlöksklyftor.Skala squash, skär i mindre bitar och lägg på plåten.Ringla över några matskedar olivolja och honung.Skvätt över lite vinäger. SaltaBaka grönsakerna mitt i ugnen i cirka 2,5 timme. Rör om någon gång då och då.
Ju fler tomater som används desto mer tomatsmak blir det på röran. Det går lika bra att använda mogna som halvmogna. Röran är god att använda i pastasås, lasagne, köttfärssås, grytor, soppor eller som smörgåspålägg. Genom att dryga ut tomaterna med nästan 2/3 squash kan man göra mycket röra utan att använda så mycket av den värdefulla tomatskörden. Röran blir också mycket god om paprika, chili eller aubergine bakas med övriga grönsaker. Skörden styr vad som finns i.
Copyright © All Rights Reserved.