Odling


Medlemmar i Solängens koloniförening odlar på lotterna. Vi odlar frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, kryddor och blommor! För att lyckas bättre kan vi använda oss av informationen som finns på:


Lätt om odling


Materialet finns också utskrivet och finns i föreningshuset. Titta i gula pärmen.


Södertälje kommun har tagit fram en odlingsstrategi.


Odlingsstrategi
Spansk skogssnigel


Den spanska skogssnigeln, populärt kallad mördarsnigel är en art i familjen skogssniglar. Det första dokumenterade fyndet i Sverige gjordes 1975 i Skåne och 1988 kom de första rapporterna om den i Stockholmstakten. Den lever av döda och levande växter samt på kadaver.


Det finns flera sätt att bekämpa mördarsnigeln. Det mest effektiva är att klippa huvudet av den. En vass plåtbit monterad på ett skaft eller en sekatör är bäst. Andra metoder är ölfällor eller att frysa ner dem. Det bästa är att börja bekämpa sniglarna redan på våren innan de börjar lägga ägg. Fortsätter man sedan att plocka och avliva sniglarna under hela säsongen kan man på sikt minska antalet med 70-80%. Sniglarna är nattaktiva och samlas lättast ihop sent på kvällen eller tidigt på morgonen. De trivs bäst i fuktig väderlek.


Mer information om mördarsniglarna och olika bekämpningssätt finns på websidorna nedan. Har du själv ett bra sätt som du vill dela med dig av så  skicka in det.


Bekämpning av mördarsnigeln

Bekämpning - Wexthuset

snigel.org

snigelshopen.se

stick.se